Slaap als een roos en word fitter wakker met…

Lig jij ook weleens te woelen in bed, terwijl je eigenlijk uitgerust wakker wil worden? Misschien denk je niet meteen aan sporten als oplossing, maar wat als ik je vertel dat een goede workout je nachtrust flink kan verbeteren?

Waarom sporten je slaapkwaliteit een boost geeft

Je kent vast wel dat heerlijke gevoel na een training, toch? Dat komt niet alleen doordat je trots bent op jezelf, maar ook doordat sporten allerlei positieve effecten heeft op je slaap.

 • Stress? Weg ermee! We weten allemaal dat stress een echte slaaprover is. Gelukkig is sporten een natuurlijke stresskiller. Tijdens het bewegen maakt je lichaam endorfine aan, van die fijne gelukshormonen die je helpen ontspannen en stress verminderen.
 • Slaap lekker met serotonine: Naast endorfine stimuleert sporten ook de aanmaak van serotonine. Dit stofje speelt een belangrijke rol bij het reguleren van je slaap-waakritme. Meer serotonine overdag betekent vaak een betere nachtrust.
 • Een natuurlijke slaapmuts: Door te sporten raakt je lichaam vermoeid, zowel fysiek als mentaal. Dit zorgt ervoor dat je ’s avonds makkelijker in slaap valt en minder vaak wakker wordt.
 • Diep in dromenland: Regelmatig bewegen leidt tot een toename van diepe slaap. Dit is de fase waarin je lichaam zich het beste herstelt en je energie oplaadt voor de volgende dag.

Tips om te bewegen voor een betere nachtrust

Wil jij ook profiteren van de slaapopwekkende krachten van sport? Met deze tips haal je alles uit je workout:

 • Kies jouw sport: Of je nu van yoga, hardlopen of teamsporten houdt, het belangrijkste is dat je plezier hebt in bewegen.
 • Luister naar je lichaam: Forceer jezelf niet tot een zware training als je moe bent. Soms is een rustige wandeling of fietstocht al genoeg.
 • Timing is key: Probeer niet te sporten vlak voor bedtijd. Je lichaam heeft tijd nodig om af te koelen en tot rust te komen.
 • Ontspanning na inspanning: Na het sporten is het belangrijk om te ontspannen. Neem een warme douche, lees een boek of doe wat ademhalingsoefeningen.

Meer dan alleen sporten

Naast sporten zijn er nog andere manieren om je slaap te verbeteren. Denk aan meditatie, mindfulness of zelfs hypnose. Als je hier meer over wilt weten, zou je eens kunnen kijken op de website van Kevin Boeren.

Conclusie

Dus, kan sporten je helpen om beter te slapen? Jazeker! Regelmatig bewegen is een natuurlijke en effectieve manier om je slaapkwaliteit te verbeteren. Dus trek die sportkleding aan en slaap lekker!

FAQ

 1. Hoeveel moet ik sporten voor een betere nachtrust?

Streef naar minimaal 150 minuten matige intensiteit of 75 minuten intensieve lichaamsbeweging per week, verspreid over meerdere dagen.

 1. Is het erg om ’s avonds te sporten?

Voor sommige mensen kan sporten vlak voor bedtijd de slaap juist moeilijker maken. Experimenteer om te ontdekken wat voor jou het beste werkt.

 1. Helpt sporten ook bij slaapproblemen?

Sporten kan zeker helpen bij milde slaapproblemen. Als je ernstige slaapproblemen hebt, is het altijd verstandig om een arts te raadplegen.

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven